
Welke Retro Handheld past bij jou? 2025 guide
Intro
Op zoek naar de juiste retro handheld: wat ik heb geleerd na een half jaar testen
Toen ik voor het eerst begon met het zoeken naar een retro handheld, was het doel simpel: een apparaat waarmee ik snel een game kon spelen, dat in mijn zak paste en geschikt was voor zowel Game Boy- als SNES-spellen. Maar ondanks dat het een simpele zoektocht leek, ontdekte ik al snel dat er een enorm aanbod was, en ik belandde diep in de wereld van emulatie-handhelds. Ik heb inmiddels meer dan 20 verschillende devices getest en na een half jaar experimenteren heb ik een boel waardevolle inzichten opgedaan.
Ik weet hoe overweldigend het aanbod kan zijn, dus ik wil mijn kennis met je delen. Als je niet dezelfde hoeveelheid tijd en moeite wilt steken in het uitzoeken van de perfecte handheld, ben je hier aan het juiste adres. In deze gids deel ik mijn ervaringen en geef ik je tips om de juiste keuze te maken, zonder dat je door de wirwar van specs en meningen hoeft te ploegen.
De keuze in device-oriëntatie
TL;DR
Horizontaal: Comfortabel voor langere sessies, fijn bij games met veel knoppen.
Verticaal: Nostalgisch, compact, perfect voor kortere sessies.
Clamshell: Beschermd en draagbaar, maar soms kwetsbaar qua scharnier.
De eerste keuze is wellicht het vinden van de juiste oriëntatie handheld. Zelf begon ik mijn zoektocht met een bias richting verticale handhelds. Waarschijnlijk omdat ik als kind altijd op Game Boys heb gespeeld — tot aan de Game Boy Color. Dat zijn verticale handhelds, ofwel 'staande' consoles.
Ik zal je hier meteen bij vertellen dat dit niet per se de meest ergonomische handhelds zijn. Vooral als je systemen wilt spelen waarbij flink gebruik wordt gemaakt van R- en L-knoppen. Zo heb ik geprobeerd om Street Fighter te spelen op mijn Miyoo Mini Plus, maar dat vind ik echt onspeelbaar.
Verticale handhelds
Als je voor een van deze retro handhelds gaat, zijn er veel voor- en nadelen. Wat is er cooler dan een oldskool Game Boy? Niets toch? Dit type device is perfect om mee te nemen, en als je er games op speelt die een simpele knoppenlayout gebruiken, is dit orientatie ideaal. Platformers van bijvoorbeeld de Sega, NES en SNES speel je er geweldig op. Ook systemen zoals de NeoGeo zijn — mits je een analoge stick hebt — zeer geschikt voor deze devices.
Daarnaast kun je ze makkelijk in je broekzak stoppen. Dit is waar mijn MM+ een groot deel van zijn leven heeft doorgebracht. Inmiddels ben ik aan mijn volgende portable toe: de TrimUI Brick. Die leeft vooral in de binnenzak van mijn jas of in een vakje van mijn rugzak. Het is een iets meer premium device, en daardoor heb ik het gevoel dat ik er wat zuiniger mee om moet gaan.
Maar de gameboy look-a-likes hebben zeker ook nadelen. Zoals ik al zei: voor sommige games zitten de knoppen gewoon niet lekker. Ook vind ik dat een verticale handheld met twee sticks er vaak een beetje "raar" uitziet. De plaatsing van joysticks is soms gewoon vreemd. En wat ik vaak lees op forums: voor mensen met grotere handen zijn ze niet per se comfortabel.
Horizontale handhelds
Ik zou zeggen dat deze systemen zeer geschikt zijn voor de meeste stijlen van games. Net als een goede joystick voor je PS5 zijn deze handhelds (meestal) perfect ingericht om comfortabel vast te houden. Een populaire keuze in mijn webshop is dan ook de TrimUI Smart Pro, maar ook de Anbernic RG40XXH doet het goed.
Games met geavanceerde camera-controls worden veel toegankelijker met deze devices. Denk aan FPS of third-person games. Op veel horizontale handhelds zit vaak niet eens een joystick, dus dan ben je snel beperkt.
Zijn deze consoles dan perfect voor games onderweg? Nee. Ze zijn vaak een stuk groter en niet per se handig om mee te nemen in je zak. Al hangt dat natuurlijk af van je keuze. De RG34XX past bijvoorbeeld prima, maar heeft dan weer geen joysticks.
Clamshell
En natuurlijk is er ook nog de derde optie: de clamshell. Hoewel minder populair dan de andere twee, biedt deze vormfactor zeker voordelen. Van nature is het scherm beschermd omdat hij dichtvouwt. Dit maakt ze enorm geschikt om mee te nemen — je gooit hem gewoon in je tas, no problem.
Ik vind het een nostalgisch design. Apparaten zoals de Miyoo Mini Flip doen me denken aan de consoles uit de jaren 2000. Denk aan de Game Boy Advance SP of de Nintendo DS — die waren iconisch. Ze hadden een coole sci-fi vibe; die retrofuturistische esthetiek spreekt mij enorm aan.
Een groot nadeel is dat ze regelmatig scharnier problemen hebben. Echter vinden fabrikanten na een paar iteraties hier vaak wel oplossingen voor. Bijvoorbeeld bij Anbernic: de RG35XXSP was geplaagd door kinderziektes — scharnier problemen, batterijen die te warm werden, oplaadproblemen — maar bij de laatste versies van de RG35XXSP zijn deze issues helemaal weggewerkt. In het segment handhelds onder de 100 euro is dit misschien wel de beste clamshell.
Pocketability: welke maat handheld past bij jou?
Nadat je hebt gekozen voor een vormfactor, is het slim om stil te staan bij het formaat van het device. De grootte bepaalt niet alleen of het makkelijk in je zak past, maar ook hoe comfortabel het gamen zelf is. In mijn zoektocht (en na het testen van 20+ handhelds) ben ik tegen een paar categorieën tegengekomen. Ik neem je er even kort in mee:
Compact (Super Pocketable)
Dit zijn echt de kleintjes. Denk aan handhelds zoals de Miyoo Mini Plus of de TrimUI Smart. Deze devices zijn zo klein dat ze zonder problemen in je broekzak passen — een beetje zoals je telefoon.
Toen ik mijn Miyoo Mini Plus meenam op vakantie, vergat ik soms zelfs dat hij in mijn jaszak zat — zó compact is hij. Ideaal om tussendoor snel een potje Mario te spelen. Ondanks het 3.5 inch scherm valt de MM+ wat mij betreft toch in de categorie ‘compact’; de scherm-tot-behuizing-verhouding is indrukwekkend. Dankzij de ultradunne bezels loopt het scherm bijna door tot aan de randen.
Kenmerken:
- Super draagbaar
- Ideaal voor korte speelsessies
- Minder geschikt voor games die veel knoppen of sticks vereisen
- Schermformaten tot 3,5 inch
Als je vooral onderweg speelt en je handheld altijd bij je wilt hebben, is dit echt een topkeuze.
Middelgroot (Pocketable)
Hier vallen handhelds onder zoals de Anbernic RG35XX. Iets groter, iets breder, maar met een duidelijk betere grip en meer ruimte voor grotere schermen en comfortabelere knoppen.
Zelf gebruik ik mijn Anbernic RG40XXV vaak als ik weet dat ik langere tijd moet reizen (bijvoorbeeld in de trein). Het apparaat past nog net in de binnenzak van mijn jas of een wat lossere broekzak, maar voelt net iets ‘serieuzer’ aan dan de superkleintjes.
Kenmerken:
- Nog redelijk draagbaar
- Comfortabeler voor langere speelsessies
- Meestal schermformaten tussen de 3,5 en 4 inch
- Beter voor systemen zoals SNES, GBA en PS1
Als je zowel onderweg als thuis comfortabel wilt gamen, zit je hier perfect.
Groot (Niet Pocketable)
Denk aan modellen zoals de Anbernic RG405M, Retroid Pocket 4 Pro of zelfs de Nintendo Switch (Lite). Deze apparaten zijn echt ontworpen voor serieuze gamingsessies. Niet iets wat je even snel in je broekzak steekt.
Wel gaat mijn Switch regelmatig mee in de trein of de auto.
Kenmerken:
- Niet geschikt voor broek- of jaszakken
- Biedt grotere schermen en veel betere ergonomie
- Meestal schermformaten van 4,5 inch en groter
Perfect voor lange speelsessies en modernere emulatie (PSP, Dreamcast)
Mijn tip: Persoonlijk zou ik altijd eerst bedenken hoe vaak je écht onderweg gaat gamen. Als je vooral thuis speelt of je handheld meeneemt in een rugzak, kun je gerust voor een grotere handheld kiezen. Wil je echt een ‘altijd bij je’-device? Dan ga je gegarandeerd het meeste plezier hebben van een ultra-compact model zoals de Miyoo Mini Plus.
Besturingssystemen: ingewikkeld? Hierna niet meer.
Toen ik begon met het testen van retro handhelds, dacht ik dat de hardware de belangrijkste keuze was. Maar al snel ontdekte ik dat de software minstens zo bepalend is voor je game-ervaring. Het besturingssysteem (OS) bepaalt hoe soepel je games draaien, hoe overzichtelijk je menu’s zijn en hoeveel je kunt tweaken. Hieronder deel ik mijn ervaringen met verschillende OS’en die ik heb getest op handhelds die verkrijgbaar zijn bij RetroGear.nl.
OnionOS – Voor de Miyoo Mini en Miyoo Mini Plus
TL;DR: sleep en resume functie... that’s it... Amazing!
Toen ik OnionOS ontdekte ging er een wereld voor me open, en dit was eigenlijk mijn gateway naar de wereld van customOS’en voor dit soort devices. Deze software tilt de gebruikservaring naar een hoger niveau. Denk aan snelle laadtijden, automatische save states en een intuïtieve interface. En de beste feature... druk op de aan/uit-knop, het device slaap voor 5 min, en kan direct weer verder met waar je was. Of maakt na vijf minuten een save-state van waar je bent, en weken later zet je hem weer aan en je bent in enkele seconden precies waar je was gebleven.
Wat ik ook waardeer, is de mogelijkheid om je systeem volledig naar wens aan te passen. Van het veranderen van thema’s tot het instellen van sneltoetsen – OnionOS maakt het allemaal mogelijk. Als je een Miyoo Mini of Mini Plus hebt, is dit OS een no-brainer.
MinUI – Minimalistisch en snel
TL;DR: Simpel, strak, en snel.
Toen ik de Anbernic RG35XX testte, kwam ik in aanraking met MinUI. Deze launcher is ontworpen met eenvoud en snelheid in gedachten. Geen overbodige poespas, maar een strakke interface die doet wat het moet doen.
Wat ik fijn vind aan MinUI is de directe toegang tot je games en de soepele navigatie. Het is ideaal als je houdt van een clean en functioneel design zonder afleiding.
Tevens is het voor veel klanten een geweldige optie omdat het zo makkelijk is in gebruik, je gooit je roms en bios bestanden gewoon in een mapje en MinUi regelt de rest.
NextUI – MinUI met een flinke upgrade
Na een tijdje met MinUI gewerkt te hebben op mijn TrimUI Brick, was ik toch benieuwd naar wat er nog meer mogelijk was. Toen ontdekte ik NextUI – een echte upgrade bovenop MinUI.
Het combineert de vertrouwde snelheid van MinUI met een uitgebreide gebruikersinterface, betere themamogelijkheden en extra features zoals een geavanceerde favorietenlijst, betere batterijweergave en ondersteuning voor meerdere skins.
Wat ik zelf heel prettig vond, was hoe makkelijk je tussen lijsten en consoles kunt schakelen – het voelt net even moderner, zonder log of ingewikkeld te worden. Als je MinUI al fijn vindt maar net wat meer zoekt qua gebruiksgemak en looks, dan is NextUI echt een aanrader.
MuOS – Voor de puristen

TL;DR: Ziet er simpel uit maar kan veel.
Op de Anbernic RG35XX Plus besloot ik MuOS te proberen. Deze firmware is gebaseerd op RetroArch en richt zich op gebruikers die een pure en ongecompliceerde ervaring zoeken.
MuOS biedt een minimalistische interface zonder afleiding, maar verborgen onder de simpele menu’s heeft MuOs wel degelijk veel customization opties. Van geweldige skins tot aan sleep-resume en de optie om voor verschillende games een andere bios te gebruiken.
Wat is de beste keuze?
Pfff.. beetje veel info he, dacht ik ook. Mocht je een beetje de weg kwijtgeraakt zijn heb ik hier een paar persoonlijke aanraders.
Is je keuze op horizontaal gevallen? Dan is de TrimUi Smart Pro een goede optie in combinatie met CrossMix-os.
Liever een Verticale handheld? Ga dan voor een Miyoo Mini Plus met OnionOs, of voor de meer Premium TrimUi Brick
Clapperdy Clamshell? De Rg35xxSP, zeker de beste optie totdat de Miyoo flip wat solider wordt.
Heeft deze guide je geholpen? Deel het vooral op de socials, dat helpt mij enorm!! Mocht je een vraag of opmerking hebben laat het weten in de comments en ik zal er spoedig op reageren, je kan me ook altijd een mail sturen.
Thanks voor het lezen!!!! En laten we de community samen geweldig maken! Shout out naar RetroReady.nl, als je opzoek bent naar een eerlijke review over zo’n beetje alle retro handhelds die je kan vinden, check vooral zijn website even.
En natuurlijk.. Als je opzoek bent naar een nieuwe Emulatie handheld, of juist een orginele of gemodde console, check dan mijn webshop even.
-xxx-
Jorne